Proiectul „Școală pentru Tineri Activi și Responsabil” (STAR)

 

       Alternative Sociale și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” implementează în perioada octombrie 2021 – iulie 2022 proiectul „Școală pentru Tineri Activi și Responsabil” (STAR), finanțat de Primăria Municipiului Iași.

       Proiectul urmărește să determine o mai mare implicare a tinerilor care învață în cadrul Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași în ceea ce privește propria dezvoltare personală și profesională.

       La un prim nivel proiectul urmărește stimularea elevilor colegiului în vederea implicării într-un program de voluntariat activ, desfășurat într-un centru multifuncțional înființat și dotat în proiect. Cu implicarea elevilor și a cadrelor didactice ale colegiului vor fi identificate domenii de acțiune relevante pentru schimbarea în bine a colegiului și a comunității. Vor fi selectați și formați voluntari elevi care își vor însuși cunoștințe referitoare la specificul activităților de voluntariat, legislația și provocările domeniului, metode și tehnici de lucru specifice care vor fi utilizate apoi de către aceștia în cadrul activităților pe care le vor derula atât în cadrul centrului multifuncțional. Voluntarii proiectului STAR vor dezvolta și implementa proiecte de impact pe teme educaționale, sociale sau de dezvoltare personală.

       Al doilea pilon al proiectului este reprezentat de investiția în dezvoltarea capacității tinerilor din Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” de a-și stabili obiective și priorități de carieră și de a le urma. În acest sens, pe durata proiectului:

- sunt desfășurate activități de orientare în carieră la clasele de a IX a din cadrul colegiului pentru cel puțin 200 de elevi, cu ajutorul unei echipe de voluntari ai Asociației Alternative Sociale;

- 30 de elevi vulnerabili sunt oferite servicii psihosociale directe în vederea prevenirii abandonului școlar;

- pentru creșterea motivației tinerilor pentru educație și carieră și dezvoltarea capacității acestora de identificare, obținere și păstrare a unui loc de muncă, proiectul va crea oportunități pentru cel puțin 300 de tineri elevi din cadrul instituției de învățământ tehnic de a se conecta la prezent și viitor, prin facilitarea unui contact direct cu reprezentanți ai firmelor care își desfășoară activitatea în cadrul industriilor creative în cadrul unei conferințe de orientare în carieră. La această conferință vor fi invitați să participe profesioniști cu cariere de succes în domeniile în care activează, inclusiv absolvenți ai Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” (care vor vorbi, în format TEDx, despre domeniul în care lucrează și despre traseul lor de carieră, despre obstacolele întâlnite, experiențele utile și lecțiile învățate) precum și reprezentanți ai unor firme din domeniile în pentru care sunt pregătiți elevii din școlile țintă.

 

Resurse

Fii și tu voluntar al Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”

Tu știi ce este bullying-ul?