TU ȘTII CE ESTE BULLYING-UL?
„Bullying” - hărțuire, intimidare, terorizare, brutalizare, comportament agresiv, luarea în derâdere a cuiva, umilire.
Caracteristicile bullying-ului:
- Bullying-ul este un comportament intenționat: agresorul are intenţia clară de a cauza un disconfort sau o suferinţă fizică ori/şi psihologică celeilalte persoane.
- Bullying-ul presupune un dezechilibru de putere: relația dintre victimă și agresor este una inegală. Pornește de la diverse aspecte: putere fizică, vârstă, gen, statut social, abilităţi digitale, etc. Victima este lipsită de putere în fața agresorului și are dificultăți în a se apăra.
- Bullying-ul are un caracter repetitiv - agresiunea la adresa victimei se repetă, uneori pe perioade lungi de timp, are un impact deosebit de puternic, ducând la frică şi anxietate.
- Bullying-ul rănește - victima acestui tip de comportament agresiv este rănită fizic şi emoţional, cu consecinţe negative pe termen scurt, mediu sau lung.
Gândește-te dacă nu cumva cuvintele tale dor atunci când vrei să te amuzi pe seama unuia dintre colegii tăi.
Bullying-ul poate fi:
- Verbal- apare sub formă de apelative jignitoare, tachinare, insulte, poreclire, țipete, sarcasm, minciună, bârfă, amenințări verbale, șantaj, jigniri repetate referitoare la: trăsături fizice sau psihice, orientarea sexuală, dizabilitate, gen, religie, etnie, naționalitate; situația socio- economică
- Emoțional- se manifestă sub formă de priviri și gesturi amenințătoare, de excludere, ignorare;
- Fizic- Presupune lovirea, bătaia, piedica, îmbrâncirea, plesnitul, blocarea căii, înghesuirea, împingerea sau alte agresiuni fizice diverse repetate.
- Relațional- Include comportamente repetate de: respingere, subminare, excludere, izolare, ignorare, intimidare, agresiuni sexuale (hărțuire, atingere, avansuri etc.), comportament ironic, răspândirea de zvonuri răutăcioase, insulte în locuri publice.
- Deposedarea de bunuri- Presupune comportamente repetate de: cerere de bani, bunuri sau echipamente, însoțite de amenințări; furt; provocarea sau forțarea de a fura, ascunderea de lucruri, vandalism, distrugere, incendiere.
- Cyberbullying- Include trimiterea de mesaje repetate supărătoare, amenințătoare, insultătoare, obscene, filmări/imagini/mesaje denigratoare la telefon, computer; ridiculizare a unui elev prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare; publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză;
Copiii care sunt ținta comportamentelor de bullying, au șanse mai mari decât alți copii să:
- dezvolte depresie sau tulburări de anxietate, trăind sentimente acute de tristețe, însingurare, teamă și îngrijorare;
- aibă dificultăți de somn și alimentație (ex. pot dormi puțin și agitat; vor avea dificultăți de trezire dimineața, înainte de a pleca la școală; își vor pierde pofta de mâncare sau pot exprima nevoia de a «ronțăi» constant ceva, fără să le fie neapărat foame) ;
- își piardă interesul pentru activități care odinioară le făceau mare plăcere (ex. joaca, citit, interacțiune cu cei din jur etc.);
- aibă frecvent dificultăți de sănătate (ex. dureri de cap, stări febrile, greață, dureri de stomac) ;
- înregistreze o scădere, aparent nejustificată, a rezultatelor școlare, însoțită de absenteism sau chiar refuzul de a merge la școală (Asociaţia Salvaţi Copiii).
Efectele asupra agresorilor
Copiii care au experiențe de a agresa sistematic colegii au șanse ca în adolescență și la vârsta adultă să:
- consume alcool și alte substanțe cu risc crescut pentru sănătatea lor fizică și emoțională;
- aibă comportamente violente și delincvente, de vandalism, violență fizică extremă, furt, abandon școlar;
- se implice prematur în relații sexuale cu risc;
- să devină adulți cu risc crescut de comportament ilegal, violență domestică și abilități minime de menținere a unui loc de muncă (Asociația Salvați Copiii)
Efectele asupra martorilor:
În cazul copiilor care sunt martori ai bullying-ului se poate înregistra o creștere a:
- probabilității de a lipsi frecvent de la școală;
- de a trăi sentimente de anxietate, neliniște și îngrijorare;
- de a consuma alcool sau alte substanțe pentru a se simți mai bine sau a fi acceptați în „găștile puternice”;
- de a copia comportamente de bullying pentru a se asigura că nu vor deveni următoarele victime. (Asociația Salvați Copiii)
Ai fost ținta sau martor al unor forme de bullying în liceul nostru? Iată cum poți proceda:
Dacă ai fost țintă sau martor a unei forme de bullying atunci trebuie să anunți dirigintele clasei din care faci parte, consilierul școlar sau conducerea școlii (domnul/doamna director).
Ai fost agresor? Încetează acest comportament! Gândește-te că bullying-ul face mult rău!
(pentru realizarea acestui material au fost utilizate informații care au ca sursă lucrarea „SOS! BULLYING! Material suport pentru cadrele didactice”, elaborat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași)